Imatge d’un escut de l’Ajuntament de Sitges / Ajuntament de Sitges

Aquests darrers dies mentre llegia les notícies que feien esment de la nova composició de “l’escudella barrejada” en que s’ha convertir el govern municipal de Sitges, el meu cervell em va fer venir a la memòria una cançoneta popular que quan jo era petit cantava amb els meus amics al sortir de l’escola a Sabadell, camí del tren cap a Sant Cugat on jo vivia.

Era una cançó que fèiem servir per a foragitar algun company quan volia crear zitzània entre nosaltres. Això és just el que crec que estan fent els partits i en concret molts dels càrrecs electes autoproclamats independentistes, en col·laboració dels unionistes amb pell d’esquerres i altres afins de tota mena. Crear divisió, desunió i zitzània o discòrdia entre les bases del moviment independentista i en concret dins dels votants.

Estem veient perplexos com les maquinàries de partit i bona part dels representants polítics es mouen en funció no pas de la defensa de la independència del nostre país per a construir una nova República catalana, tal i com una majoria aclaparadora de la població va demanar mitjançant el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, sinó que ho fan en funció d’interessos personals i de poder per a mantenir-se a les poltrones i engreixar la menjadora que per a ells són les institucions públiques.

En comptes de fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre i embolcallats amb l’estelada ens han venut la consigna de que “havíem d’eixamplar la base”. Aquest eufemisme no vol dir altra cosa que aconseguir més vots per a ells i fer aliances amb candidatures sense
cap ideari polític o simplement unionistes, com és el cas de Sitges.

El resultat és que a base de pactes, com el fet a la Diputació de Barcelona, al Consell comarcal del Garraf o a l’ajuntament de Sitges, qui realment eixampla la base i recupera terreny perdut és l’unionisme representat pel PSC. Els representats que l’electoral independentista vam votar en les darreres eleccions municipals, concretament els que formen part del govern de Sitges, han traït aquest vot i l’han manllevat en favor d’un partit com el PSC/PSOE que té les mans tacades de sang amb els GAL, amb corrupcions múltiples i mal govern com a succeït recentment a Badalona i l’Hospitalet de Llobregat, responsable directe de l’aplicació del 155 amb tota la repressió que ha comportat de presó, exili, detencions i acusacions que cada dia es continuen fent.

El partit que quan dominava tota la Regió metropolitana va crear múltiples empreses privades per a gestionar serveis públics com les llars d’infants o el poliesportius. El que promet i estafa i el que dóna suport a la monarquia post franquista. Davant d’aquest espantall grotesc que ha significat l’ampliació del nou Govern municipal local i les polítiques de retorn a l’autonomisme regionalista a nivell nacional, caldria que des de la societat civil totes i tots els independentistes convençuts ens retrobéssim de manera transversal per tal d’impulsar de nou el moviment independentista al marge de les caduques estructures dels actuals partits del nou “peix al cove”.

Seria bo que ciutadans de carrer, entitats i militants de debò independentistes dels partits, féssim un front comú basat en la participació i la transparència. Hem demostrat abastament que cada vegada que se’ns crida a la mobilització al carrer la nostra
resposta ha estat sovint massiva, però estroncada per la manca d’objectius estratègics clars i d’un lideratge valent i sincer.

Davant d’aquesta situació de deserció independentista, tenim cada dia més raons per a explicar i convèncer una majoria social del per què necessitem construir una República catalana, mitjançant la via UNILATERAL, amb desobediència pacífica, atès que és l’únic
camí possible que l’Estat espanyol ens deixa fer, una vegada esgotada de manera reiterada la via pactista del diàleg impossible i amb la repressió com a resposta. Recuperem l’esperit pro positiu i pro actiu que va guiar la creació de l’ANC i oblidem-nos i foragitem d’arreu les “ametlles amargants”.

Eduard Carrillo, soci i vocal de la Coordinació de l’ANC Sitges