Angel Sala, director del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic / Cedida

La situació a la qual ha conduït el món de la cultura i l’oci, la pandèmia de la COVID-19 és, no per coneguda, realment preocupant. El caràcter presencial de molts esdeveniments artístics – des d’exposicions, concerts a festivals de cinema i teatre – ha obligat a cancel·lar molts dels grans esdeveniments de l’any com és el cas de South by Southwest, Tribeca, Cannes, Primavera Sound o Sonar.

Altres han estat confinats en formats online de supervivència que, malgrat ser una opció efectiva (així ha passat amb el festival D’A o el DOCS Barcelona) dissipen l’obligat punt de trobada d’espectadors, crítics i indústria amb un efecte una mica difús a totes les seves derivacions. Molt s’ha parlat aquests mesos de quin paper tindria l’efecte d’aquesta crisi a la celebració del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges, previst del 8 al 18 d’octubre i del qual ja s’ha avançat que, a mesura que la situació vagi avançant i seguint els protocols existents, tindrà una formulació híbrida.

El certamen aposta per una gran part presencial – amb un aforament, en principi, del 50% i mesures d’higiene com les mascaretes o la distància social obligatòria – i un complement online que permeti minimitzar les limitacions per la premsa, públic i acreditats. Tot això significa que tindrem un festival adaptat a la situació, però per a res conformista. Sitges mantindrà totes les seves seccions habituals i adaptarà molts dels seus esdeveniments a la nova normalitat, la Zombie Walk i la participació del públic són dos exemples.

En aquests moments, l’equip de Sitges estem treballant amb més de 45 pel·lícules confirmades, dins d’un pla que implica menys títols seleccionats (així i tot, uns 120) per poder programar més sessions i així les pel·lícules arribaran a un major nombre d’espectadors. Tot això s’està obtenint a través de l’esforç de tot l’equip, tant en l’àmbit laboral com psicològic. Units per la necessitat que Sitges tingui el millor festival per seguir tenint el lideratge mundial del gènere fantàstic i que l’esdeveniment tingui la rellevància més gran per la dinamització de l’economia local i la indústria del cinema nacional.

És possible que no tinguem tanta figura internacional a Sitges 2020, potser més incomoditats a l’hora d’assistir a les projeccions, però l’esdeveniment, amb la màgia de l’entorn i l’entusiasme dels fidels seguidors del certamen estic segur que es crearà un perfecte marc per tornar a realitzar una edició modèlica. Han estat i són molts els sacrificis que des de la direcció del festival hem fet per dur a terme aquesta edició. És hora d’agrair el suport de les institucions que conformen la governança de la Fundació per la celebració de l’esdeveniment.

Sitges no pot renunciar a ser un motor cultural i un dinamitzador fonamental de la indústria del cinema, una de les raons estratègiques per les quals es considera una potència la cultura popular de Catalunya. No podem deixar de liderar el panorama europeu i mundial en aquell àmbit que gaudeix d’una tradició de més de cinquanta anys.

El festival és una imatge de marca del municipi, el fantàstic entès d’una manera oberta, àmplia, allunyada del nínxol a l’autocontemplació. Mitjançant el cinema de terror, la ciència – ficció o la fantasia, Sitges ha volat internacionalment com un punt de trobada únic i privilegiat que ha fet d’aquesta cita anual, un dels punts de major interès del mapa d’esdeveniments relacionats amb el gènere en les darreres dècades.

Sitges 2020 ha de ser motiu de record per aquelles persones que ens han deixat per una de les tragèdies més de la nostra història recent, però també un punt de reactivació fonamental pel que representa la nostra vila, el nostre esperit indomable i innovador Veure en funcionament els nostres històrics locals com El Prado o El Retiro, a més de l’auditori del Melià o el mític punt de trobada de L’Escorxador amb el nostre estimat Brigadoon serà, sens dubte, la prova que aquesta normalitat – nova o recuperada, però positiva i creadora – funciona i no ens abandonarà.

Evidentment hem d’evitar confiances, seguir vigilant i respectar els protocols davant aquest enemic invisible que amenaça vides, l’economia i l’espai de relació necessari entre els ciutadans. És necessària una atenció prioritària als afectats directes i a totes les persones que s’han quedat en una situació precària, en l’àmbit econòmic i assistencial. Però també és cert que en aquesta època d’inestabilitat i cert desconcert, la cultura apareix com un espai enriquidor i que ajuda a reconduir debats i diferències. També a gaudir d’objectius comuns que ens allunyen de la negativitat i el pessimisme obscurantista.

El Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya es troba a la cantonada, amb les dates tradicionals, aquells dies que sempre han fet fort el certamen i des de les quals donarem la benvinguda a tots els que vulguin gaudir d’un projecte comú, nacional i internacional, però també tremendament arrelat a la tradició de la vila. Així ho esperem en altres festes de Sitges com el Carnaval, la Festa Major i molts altres que converteixen el poble en un punt de pelegrinatge cultural i de celebració. El cinema, com expressió cultural i d’entreteniment, segueix intacte, lliurant aquesta batalla de la COVID- 19, tal com ha fet altres vegades amb guerres, censures i transformacions.

Els nostres cinemes tornaran a omplir-se d’aficionats, sobretot d’aquí Sitges que, malgrat tot, encara tenim dues sales de programació regular. I amb ells, el cinema fantàstic seguirà regnant com el gènere més integrador i popular del moment, amb els seus terrors íntims i massius, els seus llocs de somni i malson o les exploracions més enllà de l’espai i el temps.

El cinema fantàstic actual ens parla millor que qualsevol altre gènere del nostre temps i circumstància, tal com s’ha pogut comprovar amb aquesta crisi sanitària. Moltes pel·lícules i obres literàries que havien previst quasi amb exactitud aquest drama (Contagi, d’Steven Soderbergh, projectada a l’edició del 2011).

Enguany tindrem multitud d’obres de tots els racons del planeta, de nou sobre els nostres temors. Sempre amb mirades al passat i al futur, el cine que va ser, el que és ara i serà en un futur. Des de la direcció del Festival volem animar a tots els col·lectius, habitants i visitants de la vila a seguir creient amb nosaltres. Agafem el Festival com un símbol, com una manera de tornar a brillar com sempre ho ha fet Sitges. Mai existeixen raons pel desànim, sempre les tindrem per tornar a aixecar-nos i seguir endavant.

Ens haurem de donar suport els uns als altres i desplegant les banderes que ens fan reconeixibles, que ens identifiquen i ens aporten esplendor. El Festival de Cinema, aquell que un dia va ser de terror i ara ens agrada més anomenar com a fantàstic, sempre tindrà els carrers de Sitges com el seu lloc i referent. Del 8 al 18 d’octubre, el fantàstic cobrirà de nou Sitges. Un bon moment per somiar o, potser aquest any, per despertar de nou i seguir cap endavant sense que res o ningú ens pugui aturar. Aquest any més que mai.

Angel Sala, director del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya