Com a conseqüència de la pandèmia mundial que estem patint tots, durant els darrers mesos, més enllà de la pròpia centralització de decisions produïdes per l’estat d’alarma decretat pel Govern d’Espanya, hem detectat que després d’aquesta declaració han sortit a la llum les més profundes arrels poc democràtiques de l’estat espanyol.

Per aquest motiu l’Assemblea Nacional Catalana s’ha sumat a un manifest sobre els nostres drets com a ciutadans, aquest manifest s’enfoca en 3 blocs:

1) En primer lloc, volem exigir als diferents responsables governamentals, tant estatals com autonòmics, el màxim respecte als drets i les llibertats civils. La crisi sanitària no pot ser un argument per impedir o obstaculitzar el dret a reunió i manifestació, més encara quan les convocatòries, com les del passat dimarts a 6 barris barcelonins, demanaven a les persones manifestants, de forma explícita, portar mascaretes i respectar la distància de seguretat.

Les concentracions convocades per a dimarts havien de produir-se de forma totalment normal, però van ser violentades per dispositius policials que van impedir-ne l’inici. Els Mossos d’Esquadra van impedir a les organitzadores mostrar les pancartes, van confiscar cartells i identificar aquelles que els mostraven o que cridaven alguna consigna. En el cas de Gràcia, una manifestant va ser detinguda. I en el cas concret de la nostra Vila el primer dimarts vàrem ser amenaçats amb una important multa perquè segon els agents locals i Mossos d’Esquadra no havíem rebut l’autorització per part d’Interior per haver demanat amb poca antelació, malgrat que la Llei Orgànica 9/1983 de 15 de juliol va establir que es consideren manifestacions col·lectives les de més de 20 persones. Aquestes són les que s’han de comunicar al departament d’Interior.

Les concentracions o manifestacions de 20 o menys persones no s’han de comunicar i es poden fer en qualsevol espai públic sense que puguin ser impedides.

Si això no fos suficient, en la concentració d’aquest dimarts dia 2 a La Fragata vam tornar a rebre la visita dels agents locals, i aquesta vegada es queixaven que no se’ls havia notificat i per aquest motiu ens van voler identificar perquè no podíem fer concentracions sense permís i en conseqüència vam haver de mostrar-los la notificació a Interior que tanmateix tenim feta per a tots els dimarts de juny.

Fins quan haurem de patir el desconeixement de la legislació per part dels agents locals? És aquesta la forma de protegir els drets dels ciutadans?

2) En segon lloc, denunciem la doble vara de mesurar que s’utilitza en funció de qui són els manifestants i del seu signe ideològic, més encara quan unes manifestacions es convoquen amb ple respecte pels criteris científics i sanitaris, en el context de la greu epidèmia que estem vivint, i les altres es fan justament des del menyspreu a aquests criteris. Aquesta doble vara de mesurar no està gaire lluny de contenir els elements d’una autèntica persecució política i ideològica.

Els grups, col·lectius i organitzacions que es van manifestar dimarts a Barcelona, i tots aquells que se seguiran manifestant cada dimarts a partir d’ara arreu dels Països Catalans, ho feien i ho faran preocupats perquè el cost de la crisi està recaient sobre les espatlles dels treballadors i les treballadores, i dels sectors populars, mentre bancs i grans empreses multinacionals no deixen de sumar beneficis i mentre no es posen les bases per reforçar el sistema sanitari públic , així com tampoc per a fer canvis socials en profunditat. Creiem que els precedents de com s’han gestionat les crisis anteriors, i l’historial de retallades en la sanitat pública i la resta de serveis públics en mans dels actuals governs estatal i autonòmics són arguments suficients per pensar que aquests grups, col·lectius i organitzacions tinguem motius sòlids per manifestar-nos.

3) És per aquests motius que fem una crida a preparar-nos per tornar-nos a mobilitzar, des d’ara cap endavant, sempre que sigui necessari, pels drets socials i pels drets polítics, en definitiva, perquè la crisi no la paguem les de sempre i entre totes puguem aprofitar l’oportunitat que la crisi ens brinda per començar a desmuntar privilegis i construir una societat més igualitària. Mobilitzar-nos amb seguretat i amb totes les precaucions sanitàries: amb mascaretes i respectant sempre la distància de seguretat entre les manifestants. Però mobilitzar-nos, perquè ens hi van els drets i ens hi va la vida.

Des de l’ANC local de Sitges, seguirem defensant els nostres drets individuals, col·lectius i nacionals tots els dimarts de cada setmana, perquè com a organització creiem en les llibertats i els drets per tenir un país independent més social sense desigualtats, més democràtic, més lliure, amb una millor sanitat i serveis públics, mes just, mes sostenible.

Un país pensat per nosaltres i per a nosaltres.

Chus Castillo, coordinador de l’ANC Sitges